BERDENGUNG SEJAK OKTOBER 2010 - SEGALANYA DI SINI MENGGAMMIT MEMORI (Ala-ala Klasik Nasional FM)

Khamis, 16 Disember 2010

Bacaan Lewat Malam

Mengemas majalah lama, secara random terselak Dewan Budaya isu September 2008, muka surat 45. Nampaknya ada sesuatu yang saya terlepas baca, memang menarik. Baca petikan di bawah.

"Budaya konyol konsumerisme yang menjadikan rakyat kita pembeli yang tidak puas-puas dan oleh itu - tidak kaya-kaya." Muhammad Haji Salleh

14 ulasan:

  1. wah
    seram plak tgok pic tu
    owh,dah belajar perkataan baru...
    tapi betul juga apa yang Muhammad Haji Salleh cakap tu

    P/S : Kenapa Nama Awak Macam Nama Perempuan?

    BalasPadam
  2. I shop, therefore I am :D cheers

    BalasPadam
  3. tapi looking on the bright side, it does help in boosting the economy. the more we spend on shopping the more we contribute to the taxes.tax ini sebetulnya bukan untuk siapa siapa melainkan untuk di rolling sebagai kegunaan rakyat juga.(eg: health care and buat jalan).tak guna kalau kita menyimpan dan jadi kaya sorang sorang kalau healthcare dalam negara masih below average.kan?prior to that, jangan berhenti berbelanja!!

    ps: komen dibuat dengan mengharapkan duit cukai digunakan oleh kerajaan the way it meant.

    BalasPadam
  4. Terima kasih Lish,
    Sebenarnya, apa yang yang dimaksukkan MHS ialah bagaimana mudahnya konsumerisme memanipulasi kehendak dan nafsu manusia - dan akhirnya mereka jadi terlalu materialistik dan plastik, satu-satunya budaya yang ada pada mereka cuma "budaya konsumer"... sangat kesian.

    soal nak berbelanja banyak mana itu pilihan individu. "tak kaya" kerana itu pengamatan beliau, i.e. ah long, bankruptcy, akibat terlebih joli.

    BalasPadam
  5. terima kasih husni,
    i forgot to read between the lines. dan aku juga lupa economy and literature speak different language.

    BalasPadam
  6. Lish,
    Emak saya pernah kata, bangsa Malaysia asalnya ramai yang susah, jadi mereka bersifat terlalu pragmatik demi kelangsungan survival. Bahasa seniman selalunya cuma berguna bila diri dirundung malang. Jadi perlu generasi baru untuk menukar gaya fikir.

    Mencari salah dan "membantai" itu "kerja" ahli politik. Seniman "kerjanya" memerhati, menyampaikan pesan dan membawa damai. Apa pun penerangan anda adalah benar secara teknikal kerana itulah realiti.

    Wassalam

    BalasPadam
  7. pragmatik...yes! that's the word.

    Seniman "kerjanya" memerhati, menyampaikan pesan dan membawa damai.

    but who will listen to them?no offence.cuma kadang-kadang seniman nampak macam syok sendiri.err...too much words and no action taken.

    (eheh..rasa pelik bila aku tak melucah)

    BalasPadam
  8. tidak dapat dinafikan..ada duit mesti beli, itulah support kita sebagai consumer tp dgn cara yang berhemah..

    BalasPadam
  9. Lish,
    betul tu, selalu syok sendiri dan tidak praktikal wakaka. apo nak buat, banyak berkhayal :P

    DiaUmaiNiNaz
    pengguna bijak, faedahnya banyak :D

    BalasPadam
  10. Budaya konyol konsumerisme ... HURM CARIK KAT WIKIPEDIA ADE TAK ?


    COOL AH !

    BalasPadam
  11. nasib baik sangatlah kalau ada kat wiki melayu ha ha ha

    BalasPadam
  12. isi yg ringkas, dan padat. penuh dengan unsur sindiran dan penuh makna. anyway.. blog anda sungguh menarik buat saya tertarik.. suka dan follow anda

    Ini entry terbaru saya..
    Cara cepat tingkatkan traffic
    Nikah Gantung selesai masalah Seks bebas
    Mari lah ROGOL saya!
    Kurang ajar punya orang tua!

    BalasPadam